logo
logo

Interviu fotograf Dan Malureanu & PhotoHotel

Astazi vom intra un pic in viata lui Dan Malureanu si vom incerca, speram sa si reusim, sa aflam cateva detalii despre ce inseamna fotografia. Inainte sa pasim in viata lui „fotografica”, as dori sa reamintesc pentru cei care nu il cunosc pe Dan,  ca el este trainer la Scoala Photohotel si fotograf profesionist, ce activeaza sub semnatura de SeSiVede Fotografie.  Asa cum se descrie pe blogul lui, Dan este  atasat “de vizual”.

  1. As dori sa-mi relatezi  cateva cuvinte despre inceputurile tale fotografice. Ce varsta aveai cand ai luat prima data contact cu un aparat foto si care au fost primele subiecte fotografiate?

Sunt ceva ani de atunci…Eram in liceu. Realizam fotografii in mare parte ca o completare la activitatea grupei de grafica din care faceam parte in cadrul Liceului de Arta Brasov. Asta se intampla probabil prin anul 1995. Nu mai fac aritmetica dar am un sentiment destul de puternic ca au trecut ceva ani. Am fotografiat de toate insa nu cautam ceva anume. Nu stiam la ce sa ma uit. Am experimentat destul de mult fotografia pe film si printul pe hartia alb-negru.

01 coloane Dan si Rares Malureanu

Coloane – Fotografie pe film – Foto : Dan & Rares Malureanu, 1995

2. Te-ai inspirat de-a lungul anilor de la fotografi consacrati? Si daca da, care sunt acestia?

Nu aveam multe reviste sau carti cu fotografi insa de la inceput stiam de Henri Cartier-Bresson si de “momentul decisiv”. Ulterior am aflat si de multi fotografii minunati cum ar fi Ansel Adams, Mary Ellen Mark, Annie Leibovitz, Mario Testino, Sebastião Salgado. Am dat doua-trei nume insa lista e mare.

Dan-Malureanu-Prezentare-Tescani copy

Solont – Tabara Internationala de Fotografie Tescani/Bacau 1998, foto Dan Malureanu

3. Din ce surse iti gasesti inspiratia? De unde iti vin ideile?

Inspiratia poate veni cam din orice. Fotografa este foarte frumoasa. Are putin din pictura, grafica si arta decorativa.  O fotografie miscata poate avea un aspect pictural, o textura mi-aduce aminte de grafica iar o silueta se regaseste in arta decorativa. Cand caut informatii despre un anumit domeniu sau ilustratii ma mai inspir si de pe Pinterest. Este o sursa foarte buna si generoasa. Acum avem acces la multe galerii online si putem vedea multe portofolii bine facute.

03 dan malureanu autoportret tehnica mixta

05 Asamblaj fotograf Dan Malureanu

Portrete si autoportrete – Tehnica mixta 2000, foto Dan Malureanu

4. Ce aparate ai folosit si ce folosesti in prezent pentru a face fotografii? O recomadare pt cititorii nostri?

Evident, la inceput aveam aparate rusesti ; Smena, Lubitel, Zenit si un exponometru de mana, portabil. Cam asta-i era tehnologia pe atunci. Developam acasa, in baia de serviciu filmele personale dar si pentru cunostinte.

Aparatul este totusi un instrument de lucru. Folosesc Canon pentru ca imi place culoarea pe care o da pielii umane. Nuantele sunt poate mai potrivite, mai frumoase. Chiar si asa ehipamentul dSLR are un dezavantaj destul de insemnat, greutatea ! In ultima perioada mai folosesc destul de des Fuji, un aparat  X-T1 mirorless si o lentila fixa de 35mm. Calitatea este foarte buna la lumina decenta iar culorile au o personalitate aparte. Este un aparat care ma proiecteaza in trecut, nu este atat de intimidant ca dSLR-urile, este silentios si nu lasa impresia unui aparat capabil, profesionist. Este o revelatie si ma inspira !

5.  Am rasfoit pagina ta de facebook si am vazut ca de curand ai participat la conferinta Fearless. Despre ce este vorba?

Acum un an de zile m-am inscris la Fearless. Este o asociatie internationala dedicata fotografiilor de nunti. Fearless periodic selecteaza o serie de fotografii cu scopul de a promova imagini inedite si de a crea o comunitate puternica de fotografi. Este al doilea an cand particip la conferintele Fearless. In 2015 conferinta s-a tinut in Bucuresti si a fost o experienta frumoasa si utila pe care am actualizat-o si anul acesta prin prezenta la conferinta Fearless tinuta in Porto.

011 Fotograf Dan Malureanu Fearless-Bucuresti-2015

Conferina Fearless Bucuresti 2015, foto : Dan Malureanu

6. Pentru ca tot suntem la parte de rasfoit, am realizat ca marea majoritate a pozelor tale sunt alb-negru? De ce alb negru si nu color?

Fotografia alb-negru inspira mai multa simplitate si ofera poate mai multa emotie. Majoritatea fotografiilor color sunt doar colorate, exagerate, aproape otravitor de saturate. Culoarea trebuie sa fie o calitate nu un accesoriu. Putine fotografii color merita culoarea!

010 Colaj fotograf Dan Malureanu

7. Este „fotografia ” o meseie sau doar un hobby?

Fotografia poate fi o meserie. Nu mai este atat de straina pentru nici unii dintre noi. Telefoanele mobile au reusit poate sa banalizeze ideea de a fotografia si de a fii fotografiat.

Avem cu ce fotografia insa experienta vizuala este ceea care face diferent.  Intotdeauna revenim la intrebarea : ce inseamna o fotografie buna si de ce? De la un anumit punct fotografia devine foarte personala si atunci poate nu mai e meserie e o forma de  arta si comunicare.

07 descompunerea luminii- foto Dan Malureanu 2

8. Ce proiecte ai in prezent?

Anual doresc sa prezint doua-trei expozitii personale. Pregatesc o expozitie de fotografie alb-negru cu imagini ce reprezinta dansul cetelor de ursilor din zona Bacaului. Photohotelul va fi si sponsorul acestei expozitii ca va avea loc finele anului 2016.

Mai am cateva subiecte pe care as dori sa le fotografiez in lunile urmatoare si pe care le voi prezenta pe site-ul personal. Desigur majoritatea subiectelor se adreseaza mai mult portretului.

012 fotograf Dan Malureanu - dansul ursilor

Al doilea plan in lucru ar fi actualizarea siteurilor. Am mai multe siteuri pe care le administrez si imi prezinta activitatea. Primul ar fi blogul dedicat fotografiei de portret si nunta care se numeste SeSiVede Fotografie (www.sesivede.ro). Un alt site dedicat activitatii didactice prin cursuri si ateliere foto (www.curs-foto.ro)  si site-ul dedicat proiectelor personale, expozitii prin www.danmalureanu.ro

09 Coliere-Dan-Malureanu-Brasov

Portrait photographer based in Romania | www.blog.sesivede.ro | +40 721244244

8. Henri Cartier-Bresson  spunea ca „primele 10 000  ale tale sunt cele mai proaste”. Cum au fost ale tale?

Sunt doar la inceput, curios si dornic sa fac mai multe lucruri interesante. Nu am stat sa le numar dar cu siguranta am depasit cele 10.000.

9. Spune-mi in cateva cuvinte ce inseamna Photohotel pentru tine.

Photohotel este o firma care a crescut de la an la an. Am vazut cum multe sugestii au fost implementate cu succes in activitatea Photohotel. Nu este perfecta insa cu siguranta este una din firmele cele mai echilibrate si serioase din experienta mea. M-am bucurat sa fac parte din echipa Photohotel si atunci cand am fost 5 oameni si acum cand depaseste mai bine de o suta. Alaturi de PhotoHotel am invatat multe lucruri utile si am incercat sa ne perfectionam. Este un bun exemplu de business si prietenie.

014 Fotograf Dan Malureanu Stagiul Photohotel015 Fotograf Dan Malureanu Stagiul Photohotel

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.